VAJİNİSMUS NEDİR?

VAJİNİSMUS

   Vajinismusta başta vajina etrafında olmak üzere tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku, tiksinme ve panik hali olur, hasta bacaklarını açılmalarını engelleyecek boyutlarda sıkıca kapatır ve elleriyle eşini iter. Kızlık zarlarının çok kalın ya da vajinalarının çok dar olduğunu düşünebilen bu kadınlar oluşan acı beklentisi sonucunda kendilerini savunma ve koruma çabaları içine girerler. İşte buna vajinismus denir. 

2 cm’lik düz kaslardan oluşan vajina girişi, hastanın yanlış algısına göre; kasılmalar nedeniyle daraltmakta, sertleşmekte ve birleşmeyi hemen hemen imkânsız hale getirmektedir. Giriş sıkılaştırıldığından, vajinanın içine herhangi bir cisim sokma girişimleri de hasta tarafından acı verici bir işlem olarak algılanmaktadır. Ayrıca buna eşlik eden diğer kas gruplarında da kasılmalar olabilir, hasta nefesinin kesildiğini bile tarif edebilir. Genellikle, vajina bölgesine müdahale sona erdiğinde, kaslar gevşer ve normale döner. Gerçek cinsel ilişki sırasında vajinanın esnemesi ve genişleyebilmesi büyük öneme sahiptir.

Cinsel Sağlık Enstitüsü’nün yaptığı araştırmalarda ve anket çalışmalarında kadınların cinsel işlev bozuklukları kliniklerine en sık başvuru nedeni olan vajinismusa; halk arasında evli bakireler, tamamlanmamış evlilik veya cinsel fobi, tıp literatüründeki cinsel işlev bozuklukları sınıflamasında ise cinsel ağrı bozukluğu da denilir. Ağrılı cinsel ilişkiye ise disparoni denilir. Bu durum ile vajinismus birbirlerini tetikleyebilen iki patolojidir.

The Merck Manuel’e göre vajinismusun tanımı şu şekildedir: “Kadınlarda, penisin vajinaya girmesini önlemek konusunda mevcut bilinçdışı bir istek sonucu vajina aşağı bölümündeki kasların adeta bir şartlı refleks gibi kasılması sonucu meydana gelen vajina spazmıdır. Penisin vajinaya girmesi çok zaman olanaksız olduğundan bu olay iyi gitmeyen evliliklerde sık görülür.” Amerikan Psikologlar Birliği’ne göre vajinismus; “istemsiz kasılmalar sonucu ilişkinin gerçekleşememesi” durumudur. Bu kasılmalar gerçek bir girişim yanında yalnızca girişimin hayal edilmesiyle bile ortaya çıkabilir. Hatta muayene esnasında da kasılmalar ortaya çıktığından böyle bir durumda normal vajinal muayene bile mümkün olmayabilir.    
Fiziksel hastalık, psikolojik olarak acı veren bilinçli veya bilinçsiz korku, suçluluk duygusu gibi bir etki, çok kanama olacağına inanma, yanlış inançlar, yanma, batma, ağrı ve acı hissi, travmatik cinsel saldırılar vajinismusun ortaya çıkışı ile ilişkilidir. Vajinismus genellikle psikolojik bir sorundur.

Vajinismus sadece kadının sorunu değil, çiftin ortak sorunudur.

Erkek vajinismuslu kadının vajinasına zorla girmeye çalışmamalı, onu incitecek sözler sarf etmekten kaçınmalı, bunun psikolojik bir sorun olduğunu anlayıp tedavi sürecine olumlu katkı sunmalıdır.

Psikodinamik Gelişim Akademisinde uygulanan psikoterapi yöntemi ile vajinismus sorunu %100 çözülür. Sürecin süresi ve uygulanacak yöntem kişiye göre planlanır. Eşlerin birlikte terapiye gelmesi tavsiye edilir. Vajinismus sorunu yaşayan evli olmayan bayanlarda terapiden faydalana bilir.

Psikolog Ahmet KOÇ